15 Kasım 2010 Pazartesi

Elazığ'dan doyulmaz lezzet Akpa Şavak Tulum Peyniri


Annem önce 1 kg kendisi gelmeden kargoyla yolladı, dönerken de 2 kilogramlığını alıp getirmiş bal ve pekmezle beraber... Yöresel lezzetleri insan özlüyor, bu yüzden en kıymetli hediyeden daha değerli bizim için bunlar. O kadar nefis bir peynir ki alışınca damağınız mutlaka arıyor. İstanbul'da her yerde ne yazık ki bulunamıyor bu kalitede ürünler. Yanında yine firmaya ait bal, tereyağı, salamura peynirlerden de tadabilirsiniz. Hepsi çok güzel.

Firmanın internet adresi: http://www.akpasavak.com

Firmanın internet sayfasında yer alan ürün bilgileri;

"Tulum Peyniri Yapımına dördüncü aylarda başlanan, sekizinci aylarda biten, tamamen Şavak yöresinin yüksek rakımlı, çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen, beyaz koyundan (karaman koyun) alınan sütten yapılan peynire (Akpa Şavak) Tulum Peyniri denmektedir.

Şavak Tulum Peyniri diğer peynirlere göre daha parlak görünümlü, daha güzel kokulu, tam yağlı ve daha lezzetlidir. Peynirin tuzlanması ve yaylaların temiz havasında bekletilmesi çok hijyenik olmasını ve olabilecek mikroplardan arınmasını temin etmektedir."

Tulum Peyniri nasıl saklanır?

Öncelikle hava almaması gerekir. Yiyeceğiniz kadar kahvaltı tabağınıza alıp,
gerisini üzerindeki şeffaf örtüsünü ve kapağını sıkıca örterek buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer bizim gibi genellikle hafta sonu evde kahvaltı
yapıyorsanız, sık sık açıp kapatarak peynir kokusunun değişmemesi için buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne uygun olan saklama kaplarına koyup
uzun süre de saklayabilirsiniz. Hanımlar bilir, ben Tupperware'in 4'lü Antartika Seti'ne bölüştürdüm. Böylelikle canımız istedikçe dolaptan birini çıkarıp, kapağını açmadan oda sıcaklığına gelmesini bekleyip daha sonra yiyebileceğimiz ölçülerde tüketebiliyoruz, hem de bozulmadan...

1 yorum: